-10% на вcі позиції бренду Spigen до 31 травня До каталогу 🤑

Безкоштовна доставка Новою Поштою при замовленні аксесуарів на суму від 999 грн 🤑

Apple перестала збільшувати оперативну пам'ять у Mac

Apple перестала збільшувати оперативну пам'ять у Mac

в iCases Blog

Коли Тім Кук став директором.

Згідно з графіком, опублікованим Девідом Шаубом на Mastodon, Apple поступово збільшує базову пам'ять своїх комп'ютерів Mac з 2011 року, коли Тім Кук обійняв посаду генерального директора.

На одній діаграмі показаний базовий обсяг пам'яті моноблоків Apple Mac з 1984 року, а на іншій показаний базовий обсяг оперативної пам'яті споживчих ноутбуків Apple з 1999 року. Обидва графіки нещодавно знову з'явилися у подкасті Accidental Tech.

Як відзначає Шауп, діаграми показують, що Apple зазвичай збільшує базову пам'ять кожні два роки, але ця тенденція закінчилася, коли Кук перейняв компанію у Стіва Джобса; Пам'ять швидко зростала до 1986 року, коли було випущено Mac Plus. «З 1986 по 1990 рік метою було знизити початкову ціну Mac. Після цього логарифмічна лінія йшла майже рівно, поки Тім Кук не обійняв посади генерального директора, після чого спостерігалося лише зростання.

Хоча ця кореляція є цікавою, інші змінні, такі як ринкові тенденції та зміни в технологіях, можуть допомогти пояснити стагнацію епохи Кука. Наприклад, Стюарт Макхетті зазначає, що кількість перших моноблоків Mac збільшувалася вдесятеро кожні шість років. Якби ця тенденція тривала після 2006 року, коли базова модель мала обсяг 500 МБ, сьогоднішня базова модель Mac досягла б 500 ГБ. Однак сьогодні споживчий попит на оперативну пам'ять залишається в діапазоні від 8 до 64 ГБ та рідко перевищує двозначні числа.

Комп'ютери також сильно змінилися останні кілька років; Оперативна пам'ять стала швидшою. Жорсткі диски поступилися місцем твердотільних накопичувачів. Чіпи та компоненти більш тісно інтегровані. Apple більше не покладається на процесори Intel, натомість використовує високопродуктивну архітектуру "система-на-кристалі" (SOC), яка об'єднує процесор, графічний процесор і вбудовану пам'ять в одному корпусі, тому компанія впевнено заявляє, що 8 ГБ на Mac можна порівняти. до 16 ГБ у конкуруючих системах.

Але вірно також і те, що Apple пропонує iMac та MacBook Pro з 8 ГБ оперативної пам'яті з 2012 року. Так само MacBook Air має ту ж базову конфігурацію пам'яті з 2017 року. Крім того, пропозиція Apple уніфікованої пам'яті означає, що Mac більше не можуть бути після покупки було оновлено ОЗУ, в той час як Apple продовжує свою стратегію значного завищення цін з клієнтів через конфігурацію з більш високим обсягом пам'яті. Користувачі часто платять більше 200 доларів під час оформлення замовлення, щоб протестувати свої ПК у майбутньому.

Стратегія Apple з налаштування пам'яті Mac стане ще суперечливішою, оскільки всі майбутні моделі iPhone 16 матимуть 8 ГБ оперативної пам'яті. (У серії iPhone 15 тільки модель Pro має 8 ГБ, а стандартна модель - 6 ГБ.) Причина, через яку Apple готова збільшити оперативну пам'ять на смартфонах, але не завищувати ціну з користувачів за привілей багатозадачності Mac стане великим питанням для багатьох. споживачі.

Додати коментар
Ще статті за темою