Неділя, 5 травня – вихідний. Усі замовлення будуть оброблені 6 травня. Гарних свят! 💚

Spotify не зміг змусити Apple схвалити оновлення додатка ЄС

Spotify не зміг змусити Apple схвалити оновлення додатка ЄС

в iCases Blog

Яке додало інформацію про ціни на підписку та посилання на веб-сайт Spotify.

Нещодавнє антимонопольне рішення Європейської комісії оштрафувало компанію Apple майже на 2 мільярди доларів США і зобов'язало її "усунути антимонопольні положення" для музичних застосунків у Європейській економічній зоні (ЄЕЗ). У результаті Apple оновила правила App Store, додавши в них право на потокове відтворення музичних сервісів. Це дає змогу музичним застосункам у ЄЕЗ інформувати користувачів про цифровий музичний контент та інші способи придбання послуг, а також включати посилання на вебсайти, де можна придбати підписку на цифрову музику.

Хоча це може здатися безпрограшним варіантом для таких застосунків, як Spotify, Apple вимагає від розробників, що користуються цим правом, сплачувати збір у розмірі 27 % з усіх покупок, здійснених на всіх вебсайтах, що підтримуються Apple (нижчий для підписок, що старші за один рік, і для малого бізнесу), за всі покупки, здійснені на сайті. Таким чином, якщо Spotify опублікує посилання у своєму застосунку, а користувач натисне на нього й оформить підписку, Spotify заплатить Apple 27 % комісійних (на 3 % менше, ніж комісія за покупку в App Store).

Наразі Spotify не платить Apple і не хоче платити. Незабаром після рішення Комісії Spotify випустила оновлення свого застосунку для ЄС 5 березня, яке містило інформацію про ціни на передплату і посилання на веб-сайт для купівлі. Це сталося до того, як Apple оголосила про свій план із захисту прав.

Apple проігнорувала оновлення застосунку Spotify, і 14 березня Spotify поскаржилася, що Apple "не підтвердила і не відреагувала" на її заявку в App Store. Цього дня Spotify звернулася до Європейської комісії з проханням схвалити оновлення застосунку Apple.

Apple продовжувала ігнорувати заявку Spotify до сьогоднішнього дня, коли Spotify випустила нову версію програми. У своїй заяві на сайті X (колишній Twitter) Spotify стверджує, що в оновленні немає посилань, тільки "мінімальна" ціна і заява про те, що підписку можна придбати у Spotify, що буде прийнятно для рішення Комісії.

Однак Spotify вказала на невелику деталь. Spotify не вимагала права на потокову трансляцію свого музичного сервісу і не погоджувалася з новими умовами Apple щодо цього права. Команда App Store Review надіслала листа Spotify (через AppleInsider), і в представленій Spotify пропозиції містився заклик купити підписку Spotify на своєму сайті та йшлося про необхідність отримання прав, хоча посилання не було.

Ми звертаємося до вас за новою інформацією про ваш додаток, Spotify - Music and Podcasts, версія 8.9.33.

Як ви, можливо, знаєте, Apple створила нове право на потокові служби музики (ЄЕЗ) для потокових застосунків для потокового передавання музики для iOS і iPadOS, пропонованих у магазинах ЄЕЗ. Право дозволяє додаткам потокової передачі музики використовувати кнопки, зовнішні посилання або інші заклики до дії, щоб направити клієнтів до механізму покупки на веб-сайті, що належить або контролюється розробником. Ви повинні прийняти його умови, перш ніж додавати будь-які з цих можливостей у ваш додаток. Будь ласка, знайдіть додаткову інформацію про право тут.

Ми зазначаємо, що ваша поточна заявка містить заклик до дії для купівлі підписки Spotify на вашому сайті. Таким чином, ви повинні прийняти умови права на музичні потокові послуги (ЄЕЗ) і включити профіль прав у свій додаток для відправки. Щоб було ясно, це право потрібне, навіть якщо ваш застосунок не містить зовнішнього посилання (і не вимагає, щоб ви запропонували зовнішнє посилання). Проте, ми затвердимо версію 8.9.33 після того, як ви приймете умови права на музичні потокові послуги (EEA) і повторно відправите її на розгляд.

Apple заявила, що схвалить останні оновлення програм Spotify, якщо Spotify прийме умови прав на трансляцію свого музичного сервісу; без посилання на сайт Spotify Apple відстежуватиме переходи з програми на Spotify. Spotify, ймовірно, не доведеться платити Apple за те, що вона не зможе цього зробити, але можуть бути інші частини прав, які Spotify не захоче приймати.

Apple не планує дозволяти Spotify додавати посилання на свій сайт без сплати необхідного 27-відсоткового збору, але, судячи з формулювання листа Apple на адресу Spotify, додавання інформації про ціни на передплату без посилання, мабуть, дозволено.

Spotify підтвердила, що не планує приймати умови торгівлі, встановлені Apple для App Store у ЄС. Ці умови торгівлі відокремлені від прав музичного стрімінгового сервісу та були введені Apple у рамках змін, передбачених Законом про цифрові ринки.

Небажання Spotify прийняти умови App Store ЄС обмежує можливості додавання функцій додатку до ЄС; Для того, щоб пропонувати програму Spotify в ЄС безпосередньо зі свого сайту, Spotify доведеться прийняти умови та стягувати з користувачів, що завантажують програму, основну технологічну плату в розмірі 0,50 євро.

В даний час Spotify не дозволяє користувачам оформлювати передплату на Spotify через програму, тому їм не доведеться нічого платити. Плата стягується з веб-підписок та посилань на сайт Spotify, і Spotify працює над рішенням, за якого клієнтам не доведеться нічого платити. Повна заява директора з комунікацій Spotify Дасті Дженкінса щодо оновлення:

Незважаючи на спроби Apple покарати розробників новими зборами, ми, як і раніше, прагнемо надати споживачам реальний вибір у нашому додатку без збільшення витрат. Ось чому ми надіслали нове оновлення до Apple. У ньому представлені основні ціни та інформація про веб-сайт – мінімум, викладений у постанові Європейської комісії у її справі про потокову передачу музики.

Стягуючи з розробників плату за спілкування зі споживачами через посилання у додатку, Apple продовжує порушувати європейське законодавство. Настав час Комісії забезпечити дотримання свого рішення, щоб споживачі могли побачити реальні, позитивні вигоди.

Spotify має всі шанси схвалити оновлення програми, але компанія просить Європейську комісію "забезпечити виконання рішення", стверджуючи, що Apple порушила європейське законодавство, стягуючи плату в розмірі 27% за посилання.

Додати коментар
Ще статті за темою